1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Центърът на Берлин бе блокиран от няколко хиляди трактора

Центърът на Берлин бе блокиран от няколко хиляди трактора

Франция и Германия искат от ЕК подкрепа за фермерите

Центърът на Берлин бе блокиран от няколко хиляди трактора, с които в германската столица бяха дошли да протестират животновъди-млекопроизводители от цяла Германия. Месеци наред те се борят за по-високи изкупни цени на продукцията си и облекчения за животновъдството.

Под натиска на протестиращите управляващата в Берлин Голяма коалиция взе решение за облекчения за селското стопанство. Дизелът за селскостопанските машини ще поевтинее значително. Данъците върху горивото ще паднат от 40 на 25 цента за литър. Така разходите на селските стопани ще спаднат с 285 милиона евро годишно. Земеделският министър Илзе Айгнер обеща още нисколихвени и безлихвени кредити за селските стопани. Председателят на съюза на селскостопанските работници Герд Зонлейтнер поиска програма за подпомагане на отрасъла.

Германия, Франция и Австрия настояват пред Европейската комисия за незабавни помощи за застрашените от рязкото спадане на цените производители на мляко. В писмо да Брюксел те настояват и за субсидии за износа на сирене.

Земеделското министерство в Берлин предвижда още незабавно изплащане на помощи за селските стопани. Годишно в отрасъла биват разпределяни 5 милиарда и 400 милиона евро субсидии от Европейския съюз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.