1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цветан Димитров: Старозагорска област всяка година бележи ръст от близо 10% на брутната добавена стойност в земеделския сектор

Цветан Димитров: Старозагорска област всяка година бележи ръст от близо 10% на брутната добавена стойност в земеделския сектор

Снимка:

Областта е лидер в производството на етерично-маслени култури в страната

„Старозагорска област всяка година бележи ръст от близо 10% на брутната добавена стойност, която земеделският сектор формира в областта.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на откриването на 18-то изложение от кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“ в град Стара Загора. „Това оформя Стара Загора като естествен земеделски център на страната. Тя е водеща в свиневъдния сектор, птицевъдството, в индустриализираната част на земеделската система. Областта е лидер в производството на етерично-маслени култури в страната, тук се произвеждат най-голямо количество маслодайна роза и лавандула”, допълни Цветан Димитров.

„Тук земеделското производство е равномерно развито във всички подотрасли, което води до по-добра пазарна ориентация и до по-голяма устойчивост на фермите“, каза още зам.-министър Димитров. По думите му в сектор „Животновъдство” има ръст между 10 и 15% на хората, които заявили желание на подпомагане. Той отбеляза, че биволовъдството бележи рекорд с ръст от около 70% на фермите, кандидати за подпомагане. „Това означава, че след като фермерите отговарят на критериите за подпомагане в ЕС, те имат добра пазарна ориентация, устойчивост, и са достойни да се равняват с колегите си от ЕС”, изтъкна Цветан Димитров.

На изложението 30 местни производители представиха своята продукция от плодове, зеленчуци, мед, млечни и месни продукти, тестени изделия и други. В събитията взеха участие Областният управител на Стара Загора Георги Ранов и заместник-кметът Красимира Чахова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.