1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Турция подготвя среща за черноморския коридор

Турция подготвя среща за черноморския коридор

Сегашното споразумение за черноморския коридор, по който Украйна изнася своята селскостопанска продукция, изтича на 18 май

В петък в Истанбул ще се състои среща, на която Турция, Украйна и Русия ще обсъдят удължаването на срока за черноморския коридор. В нея ще участват заместник-министрите на отбраната на трите държави, обявиха от Анкара.
 
Сегашното споразумение за черноморския коридор, по който Украйна изнася своята селскостопанска продукция, изтича на 18 май. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков наскоро изтъкна, че разговорите за коридора не са приключили, но засега няма напредък. За да направи отстъпки, Москва настоява една руска банка отново да бъде включена в междубанковата разплащателна система SWIFT, както и за подновяване на доставките на аграрна техника и резервни части. Освен това Русия иска да бъдат премахнати ограниченията върху застраховането и презастраховането, както и деблокиране на чуждестранните активи и сметки на руски компании, свързани с производството и транспортирането на храни и торове.
 
Международната общност гледа с тревога на бъдещето на черноморския коридор, след като в сряда от турското външно министерство съобщиха, че има сериозни опасения срокът да не бъде удължен, най-вече заради исканията на Москва, повечето от които са неприемливи за Запада. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.