1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Учредяват гражданска инициатива против употребата на глифозат

Учредяват гражданска инициатива против употребата на глифозат

С решението за допускане на гражданската инициатива Европейската комисия я признава за легитимна

Противниците на веществото глифозат получиха разрешение от Европейската комисия да учредят гражданска инициатива. Тя ще бъде регистрирана на 25 януари. След тази дата организацията ще разполага с една година, за да събере 1 милион подписа против препаратите съдържащи глифозат.

Инициаторите са заявили намерението си да поискат от Европейската комисия да предложи на страните-членки пълна забрана за употребата на глифозат. Освен това те настояват за цялостна промяна на методологията за допускане на препарати за растителна защита, при която максималните допустими количества да бъдат драстично намалени.

През юни 2016-та Европейската комисия удължи разрешителното за веществото с нови 18 месеца, тъй като страните-членки не успяха да излъчат квалифицирано мнозинство "за" или "против" употребата му. Противниците на активното вещество се опасяват, че то носи риск за здравето на хората и за околната среда.

Със сегашното си решение за допускане на гражданската инициатива Европейската комисия я признава за легитимна. За да стигнат исканията на новата организация до обсъждане по същество, в рамките на 12 месеца инициативата трябва да събере поне 1 милион подписа от най-малко 7 държави в своя подкрепа. Европейското законодателство обаче не задължава Комисията или Европейския парламент да променят регламенти и закони, дори когато подобна инициатива събере достатъчно подписи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.