1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Удължава се срокът за кандидатстване по програмата за винарство

Удължава се срокът за кандидатстване по програмата за винарство

Бюджетът по програмата за 2010 г. е в размер на 21 млн. евро

Срокът за кандидатстване по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България се удължава до 1 юли 2010 г. с решение на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция Калина Илиева. Крайната дата за приемане на  заявления беше 31 март. Бюджетът по програмата за 2010 г. е в размер на 21 млн. евро. Към момента подадените проекти са 60 за близо 12 млн. евро, от които са подписани договори за 6 млн. евро.

Главната причина за удължаването на срока е искането на производителите от бранша, което беше поставено в рамките на  изложението „Винария 2010”. Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор се прилага като финансов инструмент в България за периода 2009-2014 г. Бюджетът за първата година от прилагането й е договорен почти на 100 %. От одобрения финансов ресурс за 2009 г., на стойност 15 млн. 608 хил. евро са подписани 146 договора на стойност над 15 млн. 541 хил. евро.

Програмата е сред най-лесните за кандидатстване, тъй като е въведена възможност за авансово плащане на цялата финансова помощ по проекта, срещу учредяване на банкова гаранция в размер на 120% от стойността на субсидията. Финансирането в сектора на виното се реализира чрез определени от държавата-членка мерки за подпомагане, които се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

Общият бюджет по Програмата за периода на прилагането й в България до 2014 г. е 112 млн. 683 хил. евро и се разпределя по три мерки. По първата мярка - „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” финансовият ресурс за периода е над 91 млн. евро. По втората мярка - „Промоция в трети страни” бюджетът е 11 млн. 250 хил. евро, а по третата мярка - „Застраховане на реколтата” се разпределят 10 млн. 37 хил. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.