1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. УС на ДФЗ се събира на заседание, на което се очаква да бъде освободен изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов

УС на ДФЗ се събира на заседание, на което се очаква да бъде освободен изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов

Кой ще оглави Държавен фонд „Земеделие“

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" се събира на заседание, на което се очаква да бъде освободен изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов. Припомняме, че в началото на месеца изненадващо служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков поиска от него официално да напусне пост. Оставката все още не е приета, тъй като пет министерства трябваше да излъчат свои представители в Управителния съвет, съобщава bnr.bg.

Според Радослав Христов, земеделски производител и бивш председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите оставката на Румен Порожанов ще бъде гласувана единодушно от Управителния съвет.

По думите на Христов отстраняването на ключови фигури в министерството и във Фонда и грешни кадрови решения обаче могат да предизвикат сътресения в работата на разплащателната агенция и неразпределянето на средства по отделните мерки и програми, докато същевременно земеделските производители планират своята дейност според очакваните постъпления на средства.

"За съжаление от създаването на Фонда изпълнителният директор е бил политическо лице, политически обвързано лице. Понякога изборът е бил добър, понякога не", посочи още Радослав Христов.

Припомняме, че Светла Бъчварова – бивш заместник-министър на земеделието и доскорошен член на земеделската комисия от БСП в парламента изрази мнение, че няма да има проблем от блокиране на плащания. Според Бъчварова това е една огромна администрация, която не би следвало да приемаме, че ще бъде зависима от промени, които са се случили в ръководството на фонда, защото си има определени длъжностни характеристики и правила за работа.

На първото заседание на съвета в новия му състав, трябва да бъде избран нов директор на Фонд "Земеделие". По неофициална информация се очаква това да бъде един от досегашните заместник-директори Живко Живков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.