1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите от СПРЗС в лозаро-винарския сектор

Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите от СПРЗС в лозаро-винарския сектор

Първият прием ще се проведе в периода от 16 октомври до 15 ноември 2023 г.

Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това става с новата Наредба № 14 от 11 септември 2023 г., в която се регламентират условията и редът за предоставяне на финансова помощ по интервенциите за сектора. Документът е обнародван в Държавен вестник на 19 септември, а прилагането му ще започне от 15 октомври 2023 г.

Интервенциите, които България ще прилага през новия програмен период, са седем и предвиждат подпомагане за преструктуриране и конверсия на лозя, за инвестиции в лозаро-винарския сектор, за събиране на реколтата на зелено, за застраховане на реколтата, за информиране в държавите членки, за популяризиране в трети държави и за инвестиции в екологични съоръжения.

Първият прием ще се проведе в периода от 16 октомври до 15 ноември 2023 г. по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Бюджетът, определен в наредбата за този прием, е в размер на 21 322 171,03 лв. За финансова помощ могат да кандидатстват земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г., които са физически или юридически лица, вкл. признати от министъра на земеделието и храните групи и организации на производители на винено грозде, вписани в лозарския регистър като гроздопроизводители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки. Подаването на заявления ще бъде чрез Системата за електронни услуги на ДФ „Земеделие“. Подпомагането по интервенцията е в размер на до 75% от одобрените разходи за преструктуриране и конверсия на лозята.

По интервенциите „Информиране в държавите членки“ и „Популяризиране в трети държави“ първият прием за новия програмен период ще се проведе от 1 до 15 декември 2023 г., а по „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ и „Инвестиции в екологични съоръжения“ – в периода 15 януари – 15 февруари 2024 г. За застраховане на реколтата гроздопроизводителите ще могат да подават заявления от 15 май до 15 юни 2024 г. Интервенция „Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна и прием по нея ще се осъществява само в годините, за които е констатиран дисбаланс на пазара на винено грозде.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.