1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Увеличава се рискът България да загуби най-малко 180 млн. евро по ПРСР

Увеличава се рискът България да загуби най-малко 180 млн. евро по ПРСР

Лошите очаквания са на Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия

Заради бавното обработване на проекти през последните три години и малкото сключени договори от фонд "Земеделие" се увеличава рискът в края на годината България да загуби пари по Програмата за развитие на селските райони, пише "Дневник". Въпросът вече не е дали, а колко ще загубим и ако прогнозите в началото на 2011 г. бяха за 80 - 120 млн. евро, според междинната оценка на програмата вече са нараснали най-малко на 183 млн. евро.

Лошите очаквания са на Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия (ЕК). Това са част от 567 млн. евро, които България е поела ангажимент да усвои до края на 2011 г. Рискови са и парите за агроекология, от които са усвоени около 2%.

Ако не се вземат спешни мерки, има риск сумата да расте още, са предупредили експерти от Брюксел, представители на министерството на земеделието и на Държавен фонд "Земеделие" на две срещи през март и май тази година в София.

Разчетите на земеделското министерство показват, че за да не загуби страната нито едно евро до края на годината трябва да платим още 384 млн. евро. На срещите българските власти са поискали съвет от евроекспертите как да се справят с проблема, а отговорът, който са получили, е: "Златното правило е - да се разглеждат повече проекти и да се плаща!", сочат документите.

Мерките


Основната причина, за да няма плащания, е липсата на достатъчно сключени договори, което се дължи на забавената обработка на проектните документи, подадени през последните три години, единодушни са българските и европейските експерти. Бюджетът на програмата за 2007 - 2013 г. е 3.27 млрд. евро. По данни на фонд "Земеделие" към 1 май тази година са изплатени общо 679.4 млн. евро, а са договорени 1.155 млрд. евро.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.