1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В България едва 2-3 % от животновъдите ползват земеделска земя

В България едва 2-3 % от животновъдите ползват земеделска земя

През 2011 година България ще има модерна карта на земеделските земи

В България едва 2-3 % от животновъдите ползват земеделска земя. Това каза по време на дискусия за селското стопанство на България в контекста на европейските дебати Людмила Тодорова от Асоциацията на животновъдите у нас, предаде Агенция "Фокус".

Нашите животновъди ще искат от Брюксел предприемане на спешни мерки за подпомагането им. В момента производителността в България е два пъти по-ниска от останалите страни членки, тъй като няма обновление, което пък от своя страна изисква средства, каза Тодорова. На практика ние имаме нужда от директни плащания, добави тя. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се съгласи с констатациите, че в страната ни малък процент животновъди ползват земеделски земи и добави, че именно затова в момента се извършва картографирането. Заснема се територията на цяла България и това трябва да приключи до 31 януари. Този ангажимент е поет пред Европейската комисия. Въпросът е поставен остро още в началото на 2009 години и засега вървим в срокове, каза земеделският министър. Дори преди този срок ще успеем да картографираме 60 % от територията, както е по план, посочи Найденов. През 2011 година ще бъдат заснети и другите 40%. Тогава вече България ще има модерна карта на земеделските земи.

По данни на Министерството на земеделието и храните наистина много малко от животновъдите – около 10% едва ползват земеделска земя, посочи министърът. Някои и от другите страни членки имат подобна ситуация, каза той. Точно по тази причина се търси механизъм за преодоляване на този дисбаланс между животновъдство и растениевъдство, добави Найденов. Земеделският министър каза още, че България по всяка вероятност ще получи изравняване на субсидиите, за да има средства и за модернизация. Но колкото и да бъдат изравнени с новите, старите членове на ЕС си имат допълнителни механизми, на които ще заложат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.