1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В МЗХ създават два национални регистъра за животните със стопанско значение

В МЗХ създават два национални регистъра за животните със стопанско значение

В България вече има ферми, в които средната млечност на една крава е над 6000-7000 литра годишно

Национален регистър на мъжките разплодни животни ще бъде създаден за контрол на популацията на важните породи от стопанско значение за България. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) доц. Васил Николов.

Към Агенцията ще се създаде и още един национален регистър – на племенните стада. Такъв до момента не съществува. Целта е да бъде събрана цялата информация за това какви племенни стада и какви породи животни има у нас.

Досега единственият официален действащ регистър в България за животните е информационната система на НВМС, която обаче обхваща всички видове животни. Националният регистър на мъжките разплодни животни ще бъде за говеда, биволи, овце, кози и свине.

Вчера, 23 септември,  се е проведе третото заседание на Националния съвет по генетични ресурси към ИАСРЖ, в който влизат представители на всички развъдни организации.  Регистърът на мъжките развъдни животни ще бъде създаден до края на тази година, а на племенните животни – до средата на следващата година.

Проблем е, че повечето фермери нямат добри познания за селекцията и репродукцията на животните. Това, че една световна популация е с по-висока продуктивност, не означава, че и в нашите условия, ще даде добри резултати, посочи Николов.

Българската автохтонна порода родопско късорого говедо например и кафявото алпийско говедо на швейцарците са от един и същ корен. След подобряването на пасищата в Швейцария години наред, тяхното говедо произвежда 6000 литра мляко годишно, в същото време нашето късорого говедо след редица кръстоски - 4500 литра при добро хранене в равнината, а в планинатаедва 2500 литра.

В България вече има ферми, в които средната млечност на една крава е над 6000-7000 литра годишно, твърди Николов. Но това са ферми, в които са създадени съвременни условия за хранене и отглеждане на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.