1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Несебър представят проект за алтернативна енергия

В Несебър представят проект за алтернативна енергия

Проектът е финансиран от Европейската Комисия по програма: „Интелигентна Енергия – Европа”

Днес, 07 октомври, в Несебър ще бъде представен проектът “RELACS - REnewabLe energies for tourist ACcommodation buildingS” – Алтернативна енергия в туризма, финансиран от Европейската Комисия по програма: „Интелигентна Енергия – Европа” с партньорството на община Несебър. Организатори на форума са Регионална Агенция за Управление на Енергията – Бургас (БРАУЕ) и Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) – България. Представянето на проекта ще се състои в рамките на един час - от 16:00 до 17.00 часа отново в заседателната зала на хотел „Виго” гр. Несебър. Ще бъдат обсъдени възможности за прилагане на устойчиви енергийни мерки в хотели и туристически обекти, които проектът предлага, както и бъдещи проектни инициативи и очаквани резултати.

RELACS има за цел да приобщи и мотивира значителен брой собственици на хотели (включително сгради и туристически обекти за настаняване на гости: ваканционни селища, къмпинги, младежки хостели, комплекси за селски туризъм, бунгала, туристически спални и др.) в цяла Европа към повишаване на енергийната ефективност и намаляване разходите за горива и енергия чрез насърчаване използването на Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и повишаване знанието за Рационално използване на енергията (РИЕ).

За да се постигнат тези цели, в рамките на проекта ще бъдат изработени привлекателни маркетингови инструменти за хотелите, ще се създаде Европейска мрежа на туристическите курорти, ще бъде създадено лого, с което да се отличават обектите, използващи енергия по устойчив начин, както и каталог на хотелите участващи в RELACS мрежата, който ще бъде разпространен чрез редица информационни средства (интернет страница, Европейски каталог, национални брошури и т.н.). Ще бъдат разработени критерии за енергийно устойчив хотел, съгласно които ще бъде проведено състезание между хотелите във всички страни – партнъори по проекта и ще бъде присъдена награда за най-добрия сред тях. За да останат устойчиви енергийните мерки и след края на проекта се залага на официалното участие на предприемаческия сектор и много независими бизнес сдружения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.