1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В новия програмен период на ПРСР ще се субсидират екологични дейности в горите

В новия програмен период на ПРСР ще се субсидират екологични дейности в горите

Снимка:

Мерките имат пряко отношение към опазване на околната среда

В новия програмен период на ПРСР 2014-2020 г. ще се субсидират екологични дейности в горите. Ще има и нова мярка за биологично земеделие, която ще включва растениевъдство, пчеларство и животновъдство.  Това съобщи Станислав Панчев, началник отдел „Мерки по Ос 2“ в МЗХ. Новите мерки имат пряко отношение към опазване на околната среда и смекчаване на последиците от изменение на климата, пише agronews.bg.

За първи път в България ще се прилага горска мярка „Екологични услуги в горите във връзка с климата“. В нея освен инвестиции за екологични дейности, се предвиждат средства за подобряване на горския генетичен фонд.

Биологичното земеделие е нова мярка, която ще се прилага в ПРСР от 2014 до 2020 г. Предвижда се за първи път субсидии по нея да получат и животновъдите, наред с пчелари и растениевъди. Програмата Натура 2000 е добре позната сред стопаните. И в следващия програмен период по нея ще се получават субсидии.

Засега не се предвиждат промени в мерките за необлагодотелстваните райони. До края на 2016 г. ще се направи ново райониране. Ще се подпомага и трети вид необлагодетелстван район или т.нар. район със специфични затруднения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.