1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Париж приеха декларация за Обща селскостопанска и хранителна политика

В Париж приеха декларация за Обща селскостопанска и хранителна политика

Министрите от Г-22 са убедени, че земеделието заема централно място сред ключовите въпроси на обществото

Министрите на земеделието от Г-22 и на страните членки на ЕС приеха Парижката декларация за Обща селскостопанска и хранителна политика по време на срещата във Франция. В заседанието участва и българския министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Министрите обмениха мнения за общите цели и бъдещето на европейското земеделие и разгледаха приноса на ОСП по отношение на икономическия растеж, заетостта, околната среда и устойчивото развитие.

В декларацията се посочва, че Европа трябва да бъде способна да отговори на нуждите на 500 милиона потребители и да допринесе за световния хранителен баланс. Затова и европейското земеделие трябва да бъде едновременно конкурентоспособно и устойчиво, като се предоставят средства на фермерите, за да могат да отговорят  по-добре на сигналите на пазара и да изградят печеливши стратегии, сектор по сектор.

Министрите са убедени, че земеделието заема централно място сред ключовите въпроси на обществото - храните, опазване на природните ресурси, създаване на работни места, развитие на икономиката на регионите, обществени блага. Земеделието е изключително важна тема за Европа и за нейното политическо и икономическо развитие. В отговор на тези въпроси те смятат, че е възможен подход, балансиран между пазарните принципи и колективния избор в името на безопасността и качеството на храните, опазването на околната среда и селските райони. В условията на климатични промени, глобална политическа нестабилност и недостиг на храни, бързи изменения на световните пазарни цени и разрастване на кризата в здравеопазването, само една амбициозна, политика, обхващаща всички континенти, може да допринесе за запазването на европейската независимост.

Повече информация за декларацията можете да немерите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.