1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Румъния двама бивши министри на земеделието са осъдени на три години затвор

В Румъния двама бивши министри на земеделието са осъдени на три години затвор

Те са приемали подкупи под формата на домашно приготвени храни и алкохолни напитки

Двама бивши министри на земеделието на Румъния, Децебал Ремес и Йоан Мурешан – приемали подкупи под формата на домашно приготвени храни и алкохолни напитки, за да оказват влияние на пазара, бяха окончателно осъдени днес на три години затвор, съобщава АФП, като цитира решение на върховния касационен съд на Румъния, с което се потвърждава присъдата издадена на първа инстанция.

Децебал Ремес е бил веднага предаден на полицията, докато неговият съобвинаяем вече е в затвора за корупция. Местен бизнесмен – Георге Чорба, посредник при търговия с влияние е получил 1,5 години условно. Децебал Ремес беше обвинен, че по време на изпълнението на задълженията си на министър на земеделието е получил подкуп в размер на 15 000 евро в брой и други „хранителни продукти”, включително домашни наденица и сливова ракия, отбелязва bTV.

Самият Ремес подава оставка през 2007 г., след излъчването на телевизионен репортаж, в който се вижда как приема подкупа, уреден с посредничеството на неговия приятел Йоан Мурешан, заемал поста министър на земеделието в периода 1998-2000 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.