1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Смолянска област ветеринарните лекари отказват да извършват маркировка на селскостопанските животни

В Смолянска област ветеринарните лекари отказват да извършват маркировка на селскостопанските животни

Съществува опасност за избухване на зоонози

Областната колегия – Смолян към Българския ветеринарен съюз отказва извършването на мероприятия, които са предложени – маркировката на селскостопанските животни, а за имунопрофилактиката впоследствие ще има договаряне и ако е удачно за колегията, тя ще гласува и ще приемем дали да я изпълнява, или не. Това каза председателят на Съюза на ветеринарите в Смолян д-р Милен Сираков, цитиран от Радио „Фокус”.

Той обясни, че проблемът е сериозен, тъй като при така създалата се ситуация, стопаните сами трябва да си плащат за маркировката, а в Смолянска област повечето са дребни стопани. Сами трябва да поръчат ушните марки за идентификация на животните и се получава една доста скъпа и тромава система за бедния стопанин, което е абсолютно неудачно и ветеринарните лекари смятат, че трябва да се промени законът, поне за дребния стопанин, защото по този начин хората, които гледат до 3 животни ще бъдат принудени да не ги идентифицират.

Държавен фонд „Земеделие” ще поеме едрите фермери, които имат време и възможност да получат своите субсидии, докато хората с малък брой животни, които не са регистрирани в първа категория ферми, много трудно ще могат да се справят да вземат субсидия и по този начин сами ще трябва да си плащат за всички манипулации, извършени на техните животни, каза д-р Сираков във връзка с драстичната промяна в практиката по имунопрофилактиката на животните, която е решено да не се изплаща от държавата, а да се поема от Държавен фонд „Земеделие".

В Смолянска област има само 12 ферми първа категория, които са за млечно говедовъдство, както и овцефермите. Всички други стопанства са втора и трета и категория, които не подлежат на субсидиране. По този начин основното поголовие на животни ще остане при тази ситуация неизследвано и съществува опасност за избухване на зоонози.

По думите на д-р Сираков в такъв случай ветеринарните лекари не могат да поемат отговорност, тъй като не са подписали договор за имунопрофилактична дейност, отговорността би трябвало да е поеме държавата за здравословното състояние на животните и на хората.

„При подписване на договор обаче и при започване на работа на колегията, вече ние поемаме отговорността по отношение на заразните болести, които са опасни и за човека”, каза д-р Сираков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.