1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В спора около реформата на биорегламента на Европейския съюз се очертават първите компромиси

В спора около реформата на биорегламента на Европейския съюз се очертават първите компромиси

Отлагането на сроковете ще бъде обсъдено на 31 май

В спора около реформата на биорегламента на Европейския съюз се очертават първите компромиси. Най-дискутираната точка – за максималните допустими следи от препарати за растителна защита в биопродуктите – най-вероятно ще бъде отложена с няколко години, коментират в Брюксел.

Това означава, че Италия, Испания и Португалия засега ще запазят по-строгите си стандарти, а на останалите държави от Съюза няма да бъдат налагани нови гранични стойности. Пет години след влизането в сила на новия регламент Европейската комисия ще докладва какви следи от непозволени вещества се откриват в биопроизводството. Впоследствие, ако се налага, ще предложи максимални разрешени стойности за препарати за растителна защита.

Компромисът ще бъде обсъден на 31 май на следващата тристранна среща между Европейския парламент, Съвета на министрите и Европейската комисия. Има обаче и недоволни, сред които са и италиански евродепутати. На заседание на Аграрната комисия в Парламента те изразиха опасенията си от изкривяване на пазара, тъй като биопродукти със следи от препарати няма да са продаваеми в Италия, за разлика от други страни.

Остава отворен и въпросът за биопосевния материал. В момента фермерите, отглеждащи биопродукция, имат правото да ползват конвенционални посевни материали, ако няма достатъчно био. Това изключение обаче скоро ще бъде премахнато.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.