1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Варшава превърна гъбите в политически въпрос

Варшава превърна гъбите в политически въпрос

Намесата на Брюксел ще забрани на поляците да търсят диворастящи гъби

Обвинения срещу опозицията в Полша, че позволява на Европейския съюз да диктува политиката за управление на горите, отправи Ярослав Качински, който е председател на управляващата партия "Право и справедливост". Според него намесата на Брюксел ще забрани на поляците да търсят диворастящи гъби.
 
По думите на Качински огромен брой поляци ходят да берат гъби, като го правят за почивка, за разходка и за всякакви цели. А това е част от свободата на неговите съграждани, затова неговата партия нямало да позволи тази свобода да им бъде отнета.
 
От Асоциацията на полските гъбари, чиито дейности включват обучение на любители как да разпознават отровните гъби, коментират обаче, че всъщност политиката на управляващата партия е унищожила популациите на дивите гъби в Полша. Според заместник-председателя на организацията Ришард Зеткевич случващото се в горите е истински грабеж, визирайки изсичането на дървета.
През 2018 година Върховният съд на Европейския съюз постанови, че полските власти са нарушили законодателството, като са решили да увеличат нивата на сеч в части от защитената Беловежа гора, която е една от последните първични гори в Европа. През март тази година същият съд постанови, че политиката на Полша да разрешава сеч по време на размножителния период на птиците противоречи на правилата на Съюза за опазване на природата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.