1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Васил Грудев: По-късата верига производител-потребител дава възможност за защита на интересите и на двете страни

Васил Грудев: По-късата верига производител-потребител дава възможност за защита на интересите и на двете страни

10 % ръст в производството на пипер за страната

„През настоящата година отчитаме 10% ръст в производството на пипер за страната в сравнение с предходната. Увеличение отчитаме в отглеждането на повечето култури.“ Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на изложението на местни производители в гр. Добрич, което е част от кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Васил Грудев каза още, че политиката на МЗХ е в подкрепа на родното производството и защита на интересите на потребителите, които трябва да правят своя информиран избор. „Нашите производители заслужават подобни инициативи, които им дават възможност, да си предлагат продукцията директно“, посочи зам.-министърът. „По-късата верига производител-потребител дава възможност за защита на интересите и на двете страни“, информира още той. Васил Грудев призова производителите да се обединяват в сдружения, като по този начин ще защитят своите интереси. „Един от механизмите, по които може да се защитят уникалните местни продукти като Добруджански боб и Шабланската чушка е чрез защитените географски наименования“, поясни Грудев и посочи, че стопаните затова трябва да се обединяват.

Заместник-министърът посочи, че инициативата няма да бъде еднократна, а ще бъдат организирани подобни кампании и за в бъдеще в страната. „Разчитаме изключително много и на съдействието и подкрепата на местните власти, които могат чрез Програмата за развитие на селските райони `2014-2020 г. да изградят постоянни фермерски пазари“, обясни още Васил Грудев.

При откриването на изложението заместник-министърът каза, че в Област Добрич земеделският отрасъл формира 17% от брутната добавена стойност от всички отрасли за региона.

Днес на изложението местните жители имат възможност да закупят и опитат продукция от повече от 30 местни производители. На пазара се предлагаха – млечни и местни продукти, зеленчуци, био орехи и лешници, салвия и мурсалски чай, местни продукти, мед, хляб и хлебни изделия, макарони, вино, слънчогледово олио, гъши пастет, рибни продукти, морски дарове и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.