1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Великобритания и Полша настояха за намаляване на директните евросубсидии за фермери

Великобритания и Полша настояха за намаляване на директните евросубсидии за фермери

Двете държави обаче имат различно мнение за размера на средствата за селско стопанство

Великобритания и Полша настояха в понеделник (22.11.2010г.) за намаляване на директните евросубсидии за фермери за сметка на повече разнообразни и иновативни проекти за развитие на селското стопанство, когато Европейският съюз (ЕС) преразгледа аграрната си политика. Това съобщи EUbusiness, цитиран от dnevnik.bg.

На среща във Варшава полският министър на земеделието Марек Савицки и британският му колегата Джим Пейс се обединиха около идеята, че ОСП на ЕС трябва да бъде по-динамична, иновативна и конкурентоспособна в бъдеще.

Министрите заявиха, че това може да се постигне чрез поощряване на фермерите и хранителната индустрия да инвестират в нови производствени системи и в модернизация на предприятията им.

Двете държави обаче имат различно мнение за размера на средствата за селско стопанство в дългосрочния бюджет през периода 2013 – 2020 г. Докато Великобритания е категорична, че земеделските субсидии трябва да бъдат съкратени, Полша иска те да останат непроменени след 2013г.

Миналата седмица еврокомисарят по селското стопанство и развитието на селските региони Дачиан Чолош представи плана на Европейската комисия за развитието на Общата селскостопанска политика след 2013 г.

В него се обръща сериозно внимание на обвързване на земеделската политика с екологични проекти. Фермери обаче предупредиха, че промените в ОСП ще увеличат разходите за земеделските производители и може да застрашат продоволствената сигурност на ЕС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.