1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вето върху закона за защита на конкуренцията

Вето върху закона за защита на конкуренцията

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане приетите на 18 юни промени

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за защита на конкуренцията, с който се правят промени и в Закона за храните.

Според държавния глава текстовете са приети, без да се направи предварителна оценка как те ще подействат на крайните потребители. Той е на мнение, че няма яснота и дали промените няма да доведат до покачване на цените на хранителните стоки. Значителна част от измененията са неясни, смята още Плевнелиев. Това може да доведе до хаос  в отношенията между търговците на храни и техните доставчици. Така вместо да се предотвратят нелоялни търговски практики,  приетите промени ще затруднят търговския оборот, което ще повлияе негативно върху развитието на икономиката. Президентът посъветва депутатите при новото разглеждане в парламента да се дефинира същността на "забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне". В Закона за храните се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 млн. лв. Тези търговци ще са длъжни да изготвят типови договори или общи условия и да ги публикуват на интернет страницата си. Според Плевнелиев не е ясно защо законодателят е избрал този критерий, както и защо извън регулацията остават производители и доставчици на храни с такъв оборот.
Според промените в Закона за конкуренцията големите търговски вериги ще обявяват договорите си с всеки доставчик.
Законът спира и нелоялните договорни отношения между търговските вериги и производителите. Такъв пример е договор, в които се забранява на даден доставчик да работи с друг конкурентен. С промените в Закона се слага край и на големия брой такси, които веригите налагат върху производителите - такси за рожден ден, такси за промяна на името на фирмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.