1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Влиятелни мъже, близки до аграрния сектор, са основните претенденти за стола на министъра в оставка Мирослав Найденов

Влиятелни мъже, близки до аграрния сектор, са основните претенденти за стола на министъра в оставка Мирослав Найденов

Снимка:

Определени сили и асоциации вече избират свои фаворити, които да предложат на новата власт

Трима влиятелни мъже, близки до аграрния сектор, са основните претенденти за стола на министъра в оставка Мирослав Найденов, твърдят запознати източници на „АГРО УИКЕНД“. Упоритите слухове нареждат рамо до рамо досегашният шеф на Фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, индустриалецът Камен Колчев и аграрикономистът проф. Пламен Мишев от УНСС.

Последният наскоро стана и председател на фонд „Научни изследвания“, след като предшественикът му беше изгонен заради скандал с финансирането на проекти. Проф. Мишев е ръководител на катедра „Икономика на природните ресурси“. От 2006 до 2011 г. е заместник-ректор по научноизследователската дейност.  Нито един от тях тримата обаче не говори по темата. Имената се спрягат за очакваното служебно правителство, което ще трябва да удържи кормилото на държавата без сътресения  до 12 май, когато ще има избори за нов кабинет.

Икономистът Румен Порожанов има моралната подкрепа на сравнително новите си колеги от Фонда, но и силния гръб на експертите от министерството  на финансите. Той е кадър на УНСС от специалност „Икономика и управление на селското стопанство“, но притежава и допълнителна квалификация „Икономика и управление на отбранителния процес“.

Порожанов беше назначан за изпълнителен директор на ДФЗ след серия скандали и медийни драми около печално известната с фалшивата си диплома Калина Илиева. След нея се нареди Светослав Симеонов, който беше отпратен като агроаташе в Париж.

В общественото пространство в последните дни се завъртяха и още имена, като определени сили и асоциации вече избират свои фаворити, които да предложат на новата власт.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов предупреди, че не участва в този дебат и въпросът не е обсъждан между членовете. Припомняме, че друга организация в земеделието – Асоциация на земеделските производители (АЗПБ) имаше свой кадър, който достигна до поста заместник-министър на МЗХ в лицето на Светлана Боянова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.