1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води с изключение на реките в Западнобеломорски басейн

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води с изключение на реките в Западнобеломорски басейн

Почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология, днес в цялата страна ще превалява. Количествата ще са от 2 до 7 л/кв.м, на места в Южна България - до 10 л/кв.м. През нощта срещу вторник и във вторник валежите ще спират, най-късно в източните райони. Очакваните количествата ще са до 2 л/кв.м, в югоизточните и в крайните южни райони - до 5-6 л/кв.м. През следващото денонощие отново на много места ще превалява дъжд. Количествата в Северна България  от 1-5 л/кв.м, в Южна България от 5-15 л/кв.м.

През изминалото денонощие, речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Незначителни повишения с до +3 см. са регистрирани главно в Дунавски и Източнобеломорски басейни. Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в Западнобеломорски басейн са над праговете за средни води, а в останалата част от страната са над праговете за високи води.

В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и във вторник в резултат на прогнозните количества валежи от дъжд и породеното от положителните температури снеготопене се очакват повишения на речните нива в цялата страна, като по-съществени е възможно да бъдат в:

Дунавски басейн – във водосборите на реките: Лом, Огоста, Скът, а на 24.02. и в поречие Янтра, в горното течение на притока й р. Лефеджа (р. Джулюница и р. Стара);
Черноморски басейн – във водосборите на реките: р. Провадийска, р. Луда Камчия, р. Двойница, р. Русокастренска, р. Средецка, р. Факийска, р. Ропотамо, Дяволска;

Източнобеломорски басейн – във водосборите на реките: р. Тунджа – горно и средно течение и съответните й притоци, особено р. Мочурица; р. Марица – целия басейн, особено горните течения на реките Въча и Сазлийка; р. Арда – горно течение на основната река и притоците й р. Елховска, р. Черна, р. Маданска, р. Върбица – горно течение, р. Крумовица – горно течение.

Западнобеломорски басейн – във водосборите на реките: р. Места – средно и долно течение; р. Струма – целия басейн, особено притоците й Сушицка, Влахинска, Лебница, Струмешница и Пиринските притоци в долното й течение.

От системата за ранно предупреждение за реките  Марица и Тунджа , към момента са обявени  следните кодове:

Марица: за Сазлийка при Гълъбово- жълт код „Предупреждение“;

Тунджа:
Тунджа при Елхово   - оранжев код  - " Риск за тревога";  Тунджа при Ямбол и Мочурица при Воденичане  - жълт код - "Предупреждение".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.