1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Временният слой на ортофотокартата е предаден предсрочно

Временният слой на ортофотокартата е предаден предсрочно

РА е в пълна готовност още от началото на следващата седмица да започне оторизация на директните плащания към земеделските производители за 2009 г.

Временният слой на ортофотокартата е предаден няколко дни по-рано от предвидениото, съобщи изпълнителният директор на ДФЗ-РА Калина Илиева. Разплащателната агенция е в пълна готовност още от началото на следващата седмица да започне оторизация на директните плащания към земеделските производители за 2009 г. уточни още Илиева. Това ще бъде възможно, ако до края на седмицата средствата за субсидиите на декар за 2009 г. бъдат налични в системата за единно банкиране СЕБРА. „Имаме уверение на Министерство на финансите, че това ще се случи”, посочи още тя. Въпреки, че законовият срок за изплащане на субсидиите на площ е до края на юни следващата година, амбицията на новото ръководство на ДФЗ и Министерство на земеделието и храните е на коректните земеделски производители, за чиито площи няма констатирани застъпвания, субсидиите да бъдат изплатени в рамките на месец декември, съобщи още Калина Илиева.

По кампания 2009 в ДФЗ – РА са постъпили над 95 хиляди заявления от страна на земеделските производители. Помощта, която ще получат за обработка на земята е около 22 лв. на декар. Общата сума за директните плащания за 2009 г. – европейски средства и национални доплащания е в размер на 771 млн. лв. Застъпвания са констатирани в 10 500 заявления.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.