1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Все още се приемат документи по Схемата за подпомагане на производителите на краве мляко

Все още се приемат документи по Схемата за подпомагане на производителите на краве мляко

От общо 4 126 допустими кандидати по схемата до момента документи са подадени от около 2 745 производители на мляко

На 30 април 2010 г. изтича крайният срок за подаване на заявления по Схемата за подпомагане на производителите на краве мляко, която се прилага като специфична мярка за подпомагане на пазара в сектора на млечните продукти след нотификация от Брюксел. Съгласно изискванията, Държавен фонд „Земеделие” изготви списък на производителите на краве мляко, които отговарят на условията за подпомагане по схемата и могат да кандидатстват за отпускане на помощта. Списъкът е достъпен на определените за това места в сградите на Централното управление и областните дирекции на ДФ „Земеделие”, както и на официалната интернет страница на фонда и Министерство на земеделието и храните.        

Държавен фонд „Земеделие” напомня на всички производители на краве мляко, че могат да подават заявленията за подпомагане в Областните дирекции на фонда – в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по адрес на регистрация на физическите или управление на юридическите лица. От общо 4 126 допустими кандидати по схемата до момента документи са подадени от около 2 745 производители на мляко.  Общият бюджет по схемата е 3,6 млн. лв. Тя се прилага като специфична мярка за подпомагане на производителите на краве мляко в условията на криза на основание на Регламент (ЕС) № 1233/2009 на Европейската комисията от 15 декември 2009 г. От всички държави-членки в ЕС до момента средства по тази схема са изплатени единствено в Чехия, Франция и Ирландия.

Право на подпомагане по мярката имат производителите на краве мляко, които притежават индивидуална млечна квота и които са извършили доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2008/2009 г., в размер най-малко на 20 000 кг. Помощта се определя на килограм реално доставено мляко, както и на килограм мляко и млечен еквивалент, директно продадено от производителя, въз основа на годишните декларации за доставки и за директни продажби за квотния период 2008/2009 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.