1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Януш Войчеховски предлага нови правила

Януш Войчеховски предлага нови правила

Целта е да се намалят злоупотребите с аграрни субсидии

Нови правила при разпределянето на субсидиите предлага агрокомисар Януш Войчеховски. Само така ще се избегнат конфликтите на интереси, смята той.

Скоро след новогодишните празници Войчеховски ще представи своите идеи, с които да се намалят злоупотребите с аграрни субсидии. Това ще стане още преди държавите членки да са подали своите стратегически планове. Най-важната цел на новите правила е да няма конфликти, както и да се очертае една по-строга дефиниция на понятието "активен фермер". Повод за изказването на комисаря е доклад, представен пред Европейската комисия, в който чешкият премиер Андрей Бабиш е обвинен в неправомерно получаване на субсидии.

Документът, който все още не е официално публикуван, потвърждава обвиненията, повдигнати срещу Бабиш още през миналата година от тогавашния комисар по бюджета Гюнтер Йотингер и редица евродепутати. Има съмнения, че по Програмата за развитие на селските региони чешкият правителствен ръководител е получил големи суми за ръководения от негови роднини аграрен концерн. В резултат сегашният доклад настоява Бабиш да върне 11 милиона евро.

Йоханес Хан, новият комисар по бюджета, не коментира детайлите от разследването, но изтъкна, че по принцип нередностите при изплащането на субсидиите са много малко. Въпреки това Хан настоява директните плащания да са насочени само за фермерите. Основания за критика комисарят вижда във факта, че големи търговски вериги все по-масово изкупуват селскостопански площи, за да получават субсидии и да контролират веригата на хранителните продукти.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.