1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Явор Гечев: Страната ни няма да загуби 400 млн. евро от ПРСР

Явор Гечев: Страната ни няма да загуби 400 млн. евро от ПРСР

Снимка:

Проверките на ЕС са рутинни и в тях няма нищо необичайно

Страната ни няма да загуби 400 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони.  Нито има спиране на ПРСР, нито загуба на средства”. Това увери зам.-министърът на земеделието Явор Гечев в интервю за в. “24 часа”.

По думите му проверките на ЕС са рутинни и в тях няма нищо необичайно. Гечев посочва също, че министерството се е възпротивило на ЕК и искането им да бъдат спрени средствата по Програмата, защото по този начин се нарушава националния интерес.

Тези 400 млн. евро са почти 100% от разплатените от България пари по Програмата за финансовата 2013 г. “Защо да ни одитират цялата финансова година?”, попита риторично той.  По думите му, независимо че става въпрос за период от управлението на ГЕРБ, министерството е длъжно да пази националните интереси.

“Затова дадох инструкцията и бях подкрепен и от министъра, и от вицепремиера Зинаида Златанова да гласуваме категорично “против” в комитета по земеделие”, аргументира се той и допълни: “Мисля, че ЕК получи ясен знак. България първо е партньор на ЕС, но и пълноправен член”.

Гечев заявявя също, че платените аванси на общините са проблем за Брюксел от години, но едва сега български политици от опозицията са повдигнали въпроса. Така се оказва, че страната ни сама си е създала проблема, става ясно от изказването му.

По отношение на луксозните джипове, които се купуват с пари от Фонда за развитие на селските райони, Гечев е категоричен, че не може да допусне това да се случи. По думите му няма как да се пренасят касетки с домати върху еленова кожа в луксозен джип или да се купуват яхти за развитие на селски туризъм.

“Идеята не е просто да се усвоят средствата, а да има някакво последействие. Да имат добавената стойност, да отварят работни места. Другото е прескачане на правилата”, категоричен е Гечев.

Относно готовността на новата Програма за развитие на селските райони, зам.-министъра посочва, че първо тематичната група трябва да обсъди следващия вариант. И в края на юни драфтът да се подаде официално в ЕК, а по процедура би трябвало Програмата да бъде одобрена към септември.  По думите му новата ПРСР изглежда по много по-различен начин.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.