1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Юлия Кльокнер да изброи срещите си с лобистки организации

Юлия Кльокнер да изброи срещите си с лобистки организации

Магистратите трябва да решат дали е длъжна да дава обяснения

Германският земеделски министър Юлия Кльокнер е дадена на съд от потребителската организация FoodWa „Фууд уоч” с искането да изброи всичките си срещи с лобистки организации. До жалбата се стигна, след като през миналото лято ведомството на Кльокнер отказа да огласи тези срещи.
 
През август 2020-та потребителската организация се позова на закона за достъп до информация и подаде заявление в земеделското министерство, с което поиска да разбере какви срещи с "външни лица и организации" е провела Юлия Кльокнер през януари същата година. Тогава ведомството отказа да публикува тази информация с аргумента, че Кльокнер е имала толкова много срещи с лобисти, че има риск при изброяването им някоя да бъде пропусната, а това би довело до обвинение в скриване на факти.
 
Затова сега организацията Фуудуоч е подала жалба пред административния съд в Кьолн, където магистратите трябва да решат дали Кльокнер е длъжна да посочи подробно с кого е разговаряла. В случай, че съдебният спор бъде решен в полза на жалбоподателите, това би могло да се превърне в прецедент и да даде голям тласък на искането за създаването на регистър на лобистите, за който настояват редица неправителствени организации. Законопроект за такъв регистър беше представен миналата есен от правителствената коалиция, но той не съдържа предписание за министрите да посочват своите срещи и обсъжданите на тях теми.
 
От Фуудуоч обвиняват Кльокнер, че редовно води разговори с хранителната индустрия и с фермерски организации, но не и с екоактивисти и потребителски организации.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.