1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЮНЕСКО прие позицията на българската държава за Национален парк "Пирин"

ЮНЕСКО прие позицията на българската държава за Национален парк "Пирин"

Категоричната позиция на България е недопускане на развитие на ски спорт или други дейности с подобни въздействия в обекта на световното наследство

В периода 10-20 юли 2016 г. в Истанбул се провежда 40-та сесия на Комитета на световното наследство (КСН) на ЮНЕСКО. Днес беше разгледан и българският обект - Национален парк "Пирин". Одобрена беше позицията на българската държава, че с всичките си действия спазва решенията на КСН , водена от разбирането за пълноценно опазване на обекта на световното наследство.

Българската делегация, която включва ресорния зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов и директора на НСЗП Мирослав Калугеров, изрази готовност през 2017 г. да бъде проведена мисия на IUCN, която да оцени консервационния статус на обекта и прилагането на новия план за управление на НП "Пирин".

По отношение на новия план за управление категоричната позиция на България е, че той ще бъде изцяло съобразен с предходните решения на КСН за недопускане на развитие на ски спорт или други дейности с подобни въздействия в обекта на световното наследство.

Както IUCN, така и членовете на КСН възприеха всички аргументи на българската държава. Приетото решение изцяло отчита българската позиция и гарантира, че и занапред интегритета на обекта на световното наследство ще бъде запазен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.