ЮНЕСКО с решение за Пирин на годишната си сесия в Истанбул

Новият проектоплан за управление на Националния парк да бъде одобрен от нас, иска Комитетът за природното наследство на организацията

Състоянието на българския национален парк Пирин е една от темите на започващата днес в Истанбул 40-та сесия на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, съобщава коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".
 
ЮНЕСКО е подготвил проекторешение, в което на няколко пъти се изразява тревога заради подготвения нов план за управление на Национален парк Пирин и се призовават българските власти да не взимат никакво финално решение за плана, преди той да бъде да бъде подложен на стратегическа екологична оценка и одобрен от страна на самия комитет и на Международния природозащитен съюз (IUCN).
 
Представители на коалицията „За да остане природа в България“ участват в годишната сесия на ЮНЕСКО в Истанбул. Очаква се на нея да присъстват и представители на българското правителство, които по всяка вероятност ще се опитат да повлияят върху проекторешението, за да се допусне разширяване на строителството в Национален парк Пирин и на ски зона Банско.
 
Национален парк Пирин е част от списъка на световното природно наследство, застрашено от човешка дейност, публикуван от международната природозащитна организация WWF. Тя разпространи неотдавна доклад за заплахите пред емблематични обекти по света като бариерния риф край Белиз, националните паркове Вирунга и Селус в Африка, Беловежката гора в Полша, Западен Кавказ в Русия и Пирин в България.
 
Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин, изготвен от фирма Пролес Инженеринг, беше внесен за трети път в Министерство на околната среда и водите, което го връща за доработка поради пропуски и нередности. Проектопланът предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство, особено около ски зона Банско. Зоната за масов туризъм скача 3 пъти. Разрешава се и стопанска сеч върху 60% от територията на парка.
 
Поради тези причини още през миналата година коалицията „За да остане природа в България“, десетки неправителствени организации и много граждани поискаха този проектоплан да бъде отхвърлен.
 
Проекторешението за Пирин на ЮНЕСКО:
http://whc.unesco.org/archive/2016/whc16-40com-7B-en.pdf (на стр.175)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.