1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. „ЗА БАЛКАНА И ХОРАТА“: как изглежда новият бизнес модел в НАТУРА 2000 зоните

„ЗА БАЛКАНА И ХОРАТА“: как изглежда новият бизнес модел в НАТУРА 2000 зоните

Две години след стартиране на Българо-швейцарския проект ще бъдат представени най-важните успехи до момента

Представянето на проект „За Балкана и хората” пред журналисти и гости, ще се проведе на 14 януари 2015 г. от 13:00 часа в зала „Голям Колегиум“ на МЗХ в София.

Срещата ще бъде открита от г-жа Десислава Танева - Министър на земеделието и храните и Н.пр. г-н Денис Кнобел - Посланик на Конфедерация Швейцария в България.

Две години след стартиране на Българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ ще бъдат представени най-важните успехи, свързани с промени в националните политики за фермерите – преработка във фермата и директни продажби, екологичното законодателство, плащанията за екосистемни услуги, подкрепата за бизнеси, щадящи природата в района на проекта и др. Но има и много трудности, както в институционалната среда на работа, така и в заобикалящата ни, свързани с природни бедствия и болести. Как ще бъдат преодолени те и как ще се интегрират резултатите от проекта на национално ниво ще са част от въпросите, повдигнати на срещата на най-високо ниво.

Проектът ще бъде представен от д-р Стоилко Апостолов - координатор на проекта и от швейцарския експерт Бертран Сансонанс от „Про Натура“. Резултатите по трите компонента на проекта, свързани с екосистемни услуги от защитените територии, био земеделие и подкрепа за местните общности, както и участие на обществеността при взимане на решения за управлението на природните ресурси ще бъдат представени от партньорите – Биоселена, WWF, БДЗП, БФБ, Асоциация на парковете, ИАСЖР.

В края на пресконференцията ще има дегустация на фермерски и био продукти от района на проекта - Западен и Централен Балкан, приготвени от шеф готвач Валери Нешов.

За проекта „За Балкана и хората”

Четиригодишният българо-швейцарски проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони" , известен накратко като „За Балкана и хората“, започна през септември 2012 г. Голямата му цел е изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша - за местните хора, за бизнеса и за околната среда.

Проектът се изпълнява в партньорство от четири швейцарски и шест български партньори (включително и Министерството на земеделието и храните) в 9 зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина с финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество на обща стойност 4 200 000 швейцарски франка. Една от специфичните цели е да бъдат подпомогнати най-малко 30 ферми от района на проекта, които произвеждат и продават качествени храни с висока добавена стойност (мляко и млечни продукти, месо, яйца, мед и др.), както и да бъдат организирани фермерски пазари в София, Монтана, Троян и Карлово, които да предлагат качествени храни, произведени от фирми, ангажирани в проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.