1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За биорегистъра - ще има санкции и последно удължаване на срока

За биорегистъра - ще има санкции и последно удължаване на срока

Миналата година беше въведен регистър на биопроизводителите, чрез който да се извършва наблюдение и контрол, а освен това да се улесни подаването на заявления за субсидии

Да, обаче електронната система не заработи, както беше предвидено.Срокът, в който фермерите трябваше да имат работещи профили в регистъра, беше удължаван няколко пъти. Последната обявена дата беше 14 февруари.В тази връзка заместник министъра на земеделието, храните и горите коментира на пресконференция забавянето на информацията, която трябваше да постъпи:

„Kъм момента имаме данни изцяло за 5 контролиращи лица, в България има 14 контролиращи лица със съответно оператори. Тези 5 контролиращи лица представляват 2516 земеделски производители биологични от общо 6327 или биорегистърът е обезпечен от порядъка на 40%.“ 

Над 5 900 от така наречените оператори са фермери, а останалите са търговци и преработватели. Предстои да се запълнят пропуските в данните и на останалите 9. Чавдар Маринов изтъкна, че е недопустимо операторите да не са си свършили работата.

„Смело мога да твърдя, че към днешна дата има оператори, които още нямат качени от контролиращите лица договори. Договор за системен контрол, което е основен документ, за да можем ние да предприемем стъпки по активирането на тези оператори. Бяха давани многократно срокове, задължителни предписания."

Припомняме, че присъствието в биорегистъра е задължително условие за фермерите, за да получат плащанията си по мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за 2019 г, а също и  за да могат да подадат заявления за получаване на подкрепа по мярката за 2020 г. Заместник министърът побърза да успокои всички биофермери, че няма да търпят загуби, заради некоректно свършена работа.
Контролиращите лица, които са задължени да качат данните за операторите и в това число биопроизводителите, ще бъдат санкционирани за неточна информация с до 5 000 лв. За по-тежки нарушения ще бъдат наложени и по-серозни мерки, дори отнемане на лицензи. Договорите, които трябва да бъдат качени в системата, са доказателството, че биопроизводителите са в система на контрол.
След като информацията за биопроизводителите е качена в системата, те получават съобщение на подадената от тях електронна поща. В 10-дневен срок те са длъжни да проверят данните и да ги потвърдят, ако са верни или да сигнализират за необходима корекция. Откакто системата заработи се извършват надзорни проверки на нейната функционалност. Заключението от последния извършен одит е, че регистъра функционира надеждно. Една добра новина беше съобщена от Чавдар Маринов във връзка с развитието на биосектора в България. Офис системата е лицето на българското биологично производство пред Европейския съюз. За сравнение през 2018 сме били първенци в открити нередности сред биопроизводителите в ЕС. За сега секторът у нас се развива с обещаващи темпове, но за да се намали административната тежест е необходима по-отговорна колаборация между отговорните страни.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.