1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За биоземеделие и модернизиране на ферми ще бъдат инвестирани над 3.4 млн. лева

За биоземеделие и модернизиране на ферми ще бъдат инвестирани над 3.4 млн. лева

Снимка:

Петнайсет ферми са кандидатствали по мярка 121 от ПРСР

Над 3.4 млн. лева ще бъдат инвестирани за модернизиране на ферми и биоземеделие, съобщиха от ДФЗ. Петнайсет ферми, кандидатствали по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони, ще получат общо 3 453 010 лв.

Четири от одобрените днес в ДФ “Земеделие” проекти са за биоземеделие. По биологичен път ще бъдат отглеждани нови засаждения от ябълки и бадеми, както и малини, лешници, орехи, смокини и др. Четирите фирми ще купят посадъчен материал, биотор, системи за капково напоявяане и други съоръжения и оборудване, необходими за преминаването им към биологично производство.

Останалите 11 проекта са на животновъди. Най-голяма субсидия – от 1.3 млн. лв., получава ферма за патици, която ще инвестира в оборудване за съхранение и оползотворяване на оборски тор, както и в машини за угояване. В друга птицеферма ще бъдат монтирани охлаждащи панели за отглеждане на бройлери и хранителна система. Одобрени са и два проекта на говедовъдни ферми за предпазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници.

Изискванията по това направление на мярката са описани в Директива 91/676/ЕИО на ЕС. Други пет говедовъдни ферми и една млечна овцеферма ще закупят машини за доене и отглеждане на животни, тороеми и техника за почистване и оползотворяване на тор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.