1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За какви инвестиции могат да кандидатстват земеделците по НПВУ?

За какви инвестиции могат да кандидатстват земеделците по НПВУ?

Средствата трябва да бъдат договорени до края на септември 2023 г.

НПВУ в частта Земеделие трябва да стартира съвсем скоро, като срокът за прием на проекти ще бъде най-вероятно два месеца, съобщи за АГРО ТВ Ивайло Тодоров, консултант и експерт в АЗПБ. Близо 520 млн. лева са предвидени за инвестиции в земеделието, като субсидията ще е 50%, а секторите Животновъдство, Плодове и зеленчуци ще бъдат приоритизирани. 
 
Две са направленията, които касаят почти всички земеделски производители. Първото е технологична и екологична модернизация, като може да се инвестира в техники и технологии за прецизно земеделие – като прецизни сеялки, прецизни пръскачки, дронове, софтуери, GPS, фотоволтаици за собствено потребление, съхранение и оползотворяване на оборски тор. Максималният размер на един проект е 1 млн. лева. 
 
По мярката за напояване максималният размер на инвестицията е 1,3 млн. лв., като могат да бъдат закупувани напоителни системи, пивоти, капково напояване, системи за пречистване на водите и др.
НПВУ трябва да бъде изпълнен в много кратки срокове, предупреди Тодоров и посочи, че средствата трябва да бъдат договорени до края на септември 2023 г., а парите трябва да бъдат усвоени до средата на 2025 г. В противен случай ще ги загубим. 
Подробности по темата гледайте в предаването АГРОПОЛИТИКИ – в петък 03 февруари 2023 г. от 19 часа само по АГРО ТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.