1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За какво да внимават младите фермери?

За какво да внимават младите фермери?

Ежегодно трябва да подновяват регистрацията си по Наредба 3

До средата на февруари от Държавен фонд „Земеделие“ ще подпишат договори с младите фермери - по подмярка 6.1. За какво трябва да внимават фермерите по време на 5-годишния период на изпълнение на своите бизнес-планове, за да не бъдат санкционирани?

Ежегодно младите фермери трябва да подновяват регистрацията си по Наредба 3. Срокът тази година е до 28 февруари. Заложеният бизнес-план трябва да се изпълнява точно – според предварително фиксираните дати в него. Ако стопанинът иска да променя срокове по някаква причина, трябва предварително да уведоми Държавен фонд „Земеделие“ и от там да получи съответното разрешение. Ако не го направи – подлежи на санкции. От Фонда стриктно ще следят от кого младите фермери закупуват дълготрайни материални активи, ако такива са заложени в бизнес-плана. Това не бива да са фирми на свързани лица – по роднинска и по съребрена линия. Задължителни са 150-часовите обучителните курсове, както и поддържането на съответствие в стопанството – ако е заложено отглеждането на плодове и зеленчуци, няма как да се сее пшеница, например. От Софийския областен офис на Националната служба за съвети в земеделието обясниха още детайли по изпълнението на договорите на младите фермери:

Младите фермери трябва да наемат работна ръка според заявеното в проекта, като нямат право на съдружие по време на изпълнението на договора. Всички документи, след подписването на договора с Фонд „Земеделие“, младият фермер трябва да съхранява в продължение на 5 години и половина.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.