1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За камери и GPS-устройства проверяват масово горските инспектори от РДГ-Велико Търново

За камери и GPS-устройства проверяват масово горските инспектори от РДГ-Велико Търново

Бяха инспектирани три фирми

"Най-честите нарушения, които срещаме при техническите нововъдения са камери поставени на неподходящите места, без видимост или камери с ниска резолюция на картината, заради което на записа не се вижда регистрационния номер на камиона", това каза  инж. Николай Николов, директор Регионална дирекция по горите (РДГ)-Велико Търново по време на извършена проверка с журналисти в териториалния обхват на дирекцията.

Горски инспектори  съвместно с медиите предприеха инспекции за установяване дали се спазват промените в Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии. Измененията предвиждат дървопреработвателните фирми да са оборудвани със система за постоянно видеонаблюдение, която да отговаря на определени изисквания.

Проверяващите  провериха три фирми във Велико Търново. В първия склад  инспекторите откриха неправилно монтирани камери. Записващите устройства не отразяваха регистрационните номера на камионите и техните товари, защото камерите са поставени без видимост към входа и изхода на базата и не отчитат влизането на товарните автомобили. Освен това те трябва да отчитат датата и часа на влизане и излизане.

Горските служители направиха предписание камерите да бъдат инсталирани на точните места в десетдневен срок, така че да могат да записват товарните машини. Новите въведени нормативи предвиждат устройствата да съхраняват записите до 3 месеца, като при проверка от служители на РДГ да се преглеждат и да се проверяват. Те трябва да са непрекъснато 24-часово захранване и в случай, че системата дефектира или има авария, да изпратят съобщение до дирекцията по горите.

В другата фирма горските установиха, че служителят, който работи със системата, не е обучен. Собственикът не бе открит, но му е направено предписание.

При третата проверка във фирма в квартал "Картала", инспекторите не откриха нарушения. Контролните органи ще продължат с проверките за изпълнението на новите изисквания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.