1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За нови критерии за забраната на потенциално опасни химикали, се споразумяха страните-членки на ЕС

За нови критерии за забраната на потенциално опасни химикали, се споразумяха страните-членки на ЕС

Така вредните пестициди ще могат по-лесно да бъдат оценявани и изтегляни от пазара

За нови критерии за забраната на потенциално опасни химикали, се споразумяха страните-членки на Европейския съюз. Предложението на експертната комисия ще бъде предадено на Европейския парламент и на националните правителства за обсъждане. Противниците на препаратите за растителна защита смятат обаче, че новите критерии са прекалено неясни.

Експертната комисия на Европейския съюз обобщава в предложението си научни критерии, по които да се идентифицират подобни вещества и да се разграничат от други химикали. Така вредните пестициди ще могат по-лесно да бъдат оценявани и изтегляни от пазара, обясни здравният комисар Витенис Андриукайтис. По думите му решението на комисията е голям успех и важна крачка за създаването на обща система за регулацията на подобни вещества.

Според потребителски организации обаче, Европейската комисия нарушава принципа на грижа за общественото здраве - при съмнение за вредно влияние на даден препарат,  трябва да се налагат по-строги критерии. Зелените в германския Бундестаг също се обявиха протИв предложението на експертната комисия. "Създават се правила, които са така формулирани, че не се отнасят за нито едно вещество и ще бъде почти невъзможно някой химикал да бъде забранен", се казва в изявление на парламентарната им група.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.