1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За първи път на ниво министри на земеделието от ЕС беше обсъдено завишеното подпомагане за първите хектари

За първи път на ниво министри на земеделието от ЕС беше обсъдено завишеното подпомагане за първите хектари

ЕП предлага за първи хектари да се считат първите 50 хектара от стопанството

България подкрепя въвеждането на завишено подпомагане на т.нар. първи хектари на фермерите по линия на директните плащания. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, където за първи път на ниво министри се обсъди прилагането на схемата. „Такова плащане е необходимо, за да подкрепим по-малките ферми, в които има по-голяма трудова заетост в сравнение с по-големите, които реализират икономии от мащаба”, отбеляза Боянова.

Европейският парламент предлага за първи хектари да се считат първите 50 хектара от стопанството, а предложението на Ирландското председателство е да се взема предвид средният размер на фермите, което за България е 6 хектара. Окончателните параметри на схемата ще се определят съвместно от Съвета на ЕС по земеделие и Европарламента.

Заместник-министър Боянова посочи, че е необходима гъвкавост, която да позволи всяка държава членка да приспособи схемата според своите особености. „За нас е особено важно размерът на първите хектари да се определя от държавите членки до определен лимит на ниво ЕС, без конкретна референция към средния размер на стопанството”, подчерта тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.