За повече прозрачност при преговорите за ТПТИ призовават евродепутати

Членове на ЕП се опасяват, че партньорството може да доведе до понижаване на европейските стандарти

Европейските граждани трябва да бъдат по-добре информирани за напредъка в преговорите между ЕС и САЩ за Трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите (ТПТИ). Това заявиха членове на Европейския парламент от всички политически групи по време на дебатите по темата с европейския комисар по търговията Карел Де Гухт.

Евродепутати от най-големите политически групи отбелязаха, че споразумението за TПТИ може да се отрази положително на икономическия растеж и да доведе до увеличаване на работните места в ЕС. Много членове на ЕП, обаче, изразиха опасения, че партньорството може да се отрази неблагоприятно, както на стандартите на ЕС в здравеопазването, така и на социалната сфера и на опазването на околната среда. Евродепутатите изразиха и притеснения във връзка с включения механизъм за защита на инвеститорите, който дава право на корпорациите да съдят държави, позовавайки се на клаузата за уреждане на спорове между инвеститор и държава.

Европейският комисар по търговията Карел де Гухт увери депутатите, че преговорите няма да доведат до понижаване на европейските стандарти, а до „намаляване на бюрокрацията“. Той се ангажира, че ЕК ще се опита да направи преговорния процес „по-прозрачен“ и ще настоява Съветът да позволи на широката общественост да се информира за случващото се в рамките на неговия преговорен мандат. До този момент нямаше необходимото мнозинство това да се случи.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.