1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За повече прозрачност при преговорите за ТПТИ призовават евродепутати

За повече прозрачност при преговорите за ТПТИ призовават евродепутати

Членове на ЕП се опасяват, че партньорството може да доведе до понижаване на европейските стандарти

Европейските граждани трябва да бъдат по-добре информирани за напредъка в преговорите между ЕС и САЩ за Трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите (ТПТИ). Това заявиха членове на Европейския парламент от всички политически групи по време на дебатите по темата с европейския комисар по търговията Карел Де Гухт.

Евродепутати от най-големите политически групи отбелязаха, че споразумението за TПТИ може да се отрази положително на икономическия растеж и да доведе до увеличаване на работните места в ЕС. Много членове на ЕП, обаче, изразиха опасения, че партньорството може да се отрази неблагоприятно, както на стандартите на ЕС в здравеопазването, така и на социалната сфера и на опазването на околната среда. Евродепутатите изразиха и притеснения във връзка с включения механизъм за защита на инвеститорите, който дава право на корпорациите да съдят държави, позовавайки се на клаузата за уреждане на спорове между инвеститор и държава.

Европейският комисар по търговията Карел де Гухт увери депутатите, че преговорите няма да доведат до понижаване на европейските стандарти, а до „намаляване на бюрокрацията“. Той се ангажира, че ЕК ще се опита да направи преговорния процес „по-прозрачен“ и ще настоява Съветът да позволи на широката общественост да се информира за случващото се в рамките на неговия преговорен мандат. До този момент нямаше необходимото мнозинство това да се случи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.