1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За развитие на местното и регионалното производство на протеинови култури гласуваха депутатите в Аграрната комисия на ЕП

За развитие на местното и регионалното производство на протеинови култури гласуваха депутатите в Аграрната комисия на ЕП

Резолюцията няма законодателен характер

За развитие на местното и регионалното производство на протеинови култури гласуваха депутатите в Аграрната комисия на Европейския парламент. Инициативата има за цел да осигури необходимото количество фуражи за фермите.

Онлайн-допитването на Европейската комисия, насочено към всички участници в сектора на протеиновите култури, беше първият етап от редица инициативи. Предвидени са още консултации и дискусии със земеделските министерства на страните-членки, както и с представители на фермерските съсловия и на индустрията. Първият тематичен семинар е насрочен за 24 и 25 април в Брюксел, а по времето на австрийското председателство през втората половина от годината във Виена ще има и конференция на високо ниво.

Идеята на Европейската комисия е до края на годината да се изготви анализ на сегашното състояние на сектора и да се предложат евентуални мерки. С резолюцията си депутатите в Аграрната комисия на Европарламента също настояват за ясна протеинова стратегия, която да намали зависимостта на фермерите от вноса на суровина.

Резолюцията няма законодателен характер, но дава насока за бъдещи дискусии. Народните представители искат новата Обща селскостопанска политика да поощрява отглеждането на соя и други протеинови култури и то да стане по-печелившо и конкурентоспособно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.