За втора поредна година България ще усвои напълно бюджета по схемата „Училищен плод”

Доставката на плодовете и зеленчуците започва от 1 ноември 2014 г.

Очаква се бюджетът по схемата „Училищен плод” да бъде усвоен на 100% за втора поредна година. Това съобщи днес заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Иванка Багдатова по време на откриването на учебната 2014/2015 г. в столичното 120 ОУ „Георги Сава Раковски”.

Г-жа Багдатова допълни, че през изминалата 2013/2014 г. по „Училищен плод” са подпомогнати 2 239 училища и детски градини и близо 320 хиляди деца. За доставката на пресни плодове и зеленчуци в учебните заведения бяха осигурени почти 8,8 млн. лева, които предстои да бъдат усвоени напълно. Така бюджетът по схемата ще бъде изразходван на 100% за втора поредна година, след като през учебната 2012/2013 г. бяха усвоени предвидените над 4,3 млн. лв.

Заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” припомни, че документи за участие по схемата „Училищен плод” за настоящата учебна година ще се приемат до 23 септември. Г-жа Багдатова обърна внимание на увеличения бюджет на схемата за 2014/2015 г. – 10,5 млн. лв. Тя добави, че с допълнителните средства трябва да се финансира осигуряването на пресни плодове и зеленчуци на учебните заведения, които се включват за първа година в „Училищен плод”.

Иванка Багдатова напомни, че доставката на плодовете и зеленчуците започва от 1 ноември 2014 г. Специално за родителите на първокласниците зам. изпълнителният директор на ДФЗ съобщи, че децата ще получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци, сред които ябълки, круши, грозде, праскови, домати, моркови и др. Г-жа Багдатова обяви и някои от съпъстващите мерки по схемата, като организиране на празници, игри, викторини и др.

По време на тържеството за откриването на учебната година зам. изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” получи плакет за успешно сътрудничество със 120 ОУ „Г. С. Раковски” и покана да се включи в следващи мероприятия, организирани от училището.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.