1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За втора поредна година България ще усвои напълно бюджета по схемата „Училищен плод”

За втора поредна година България ще усвои напълно бюджета по схемата „Училищен плод”

Доставката на плодовете и зеленчуците започва от 1 ноември 2014 г.

Очаква се бюджетът по схемата „Училищен плод” да бъде усвоен на 100% за втора поредна година. Това съобщи днес заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Иванка Багдатова по време на откриването на учебната 2014/2015 г. в столичното 120 ОУ „Георги Сава Раковски”.

Г-жа Багдатова допълни, че през изминалата 2013/2014 г. по „Училищен плод” са подпомогнати 2 239 училища и детски градини и близо 320 хиляди деца. За доставката на пресни плодове и зеленчуци в учебните заведения бяха осигурени почти 8,8 млн. лева, които предстои да бъдат усвоени напълно. Така бюджетът по схемата ще бъде изразходван на 100% за втора поредна година, след като през учебната 2012/2013 г. бяха усвоени предвидените над 4,3 млн. лв.

Заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” припомни, че документи за участие по схемата „Училищен плод” за настоящата учебна година ще се приемат до 23 септември. Г-жа Багдатова обърна внимание на увеличения бюджет на схемата за 2014/2015 г. – 10,5 млн. лв. Тя добави, че с допълнителните средства трябва да се финансира осигуряването на пресни плодове и зеленчуци на учебните заведения, които се включват за първа година в „Училищен плод”.

Иванка Багдатова напомни, че доставката на плодовете и зеленчуците започва от 1 ноември 2014 г. Специално за родителите на първокласниците зам. изпълнителният директор на ДФЗ съобщи, че децата ще получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци, сред които ябълки, круши, грозде, праскови, домати, моркови и др. Г-жа Багдатова обяви и някои от съпъстващите мерки по схемата, като организиране на празници, игри, викторини и др.

По време на тържеството за откриването на учебната година зам. изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” получи плакет за успешно сътрудничество със 120 ОУ „Г. С. Раковски” и покана да се включи в следващи мероприятия, организирани от училището.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.