1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забраната за търговия с рогата на носорозите остава

Забраната за търговия с рогата на носорозите остава

Срещата в Панама е посветена на опазването на около 600 от най-силно застрашените животински и растителни видове в дивата природа

Забраната за търговия с рогата на носорозите, въведена преди 45 години, остава в сила. Това реши мнозинството от 184 държави, подписали Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, на своята среща в Панама.
 
С гласуването за пореден път беше отхвърлено искането на африканското кралство Есватини за отмяна на забраната. В същото време Намибия постигна облекчение при статута на опазване на своите носорози, тъй като е доказала голям напредък в тази посока.
 
Срещата в Панама е посветена на опазването на около 600 от най-силно застрашените животински и растителни видове в дивата природа. Преди форума Намибия поиска правото да търгува с носорози и получи разрешението да ги продава в други африкански държави, в които тези животни се срещат. По предложение на Европейския съюз разрешението не важи за търговията с ловни трофеи.
 
Природозащитната организация WWF приветства облекчаването на търговския режим, изтъквайки, че по този начин се стимулира опазването на вида и се признават усилията на Намибия, положени през последните няколко години. За малкото кралство Есватини, което има едва 1 милион жители, срещата за трети път приключва без успех. При гласуването стана ясно, че в страната има само 98 носорога.
 
При друго гласуване делегатите запазиха и забраната за търговия със слонски бивни. Сред дискутираните теми беше и борбата с бракониерите и нелегалните продажби на ловни трофеи.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.