1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забраниха използването на означения за традиционни храни извън еврорегистрите

Забраниха използването на означения за традиционни храни извън еврорегистрите

Това предвиждат промените в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС

Забранява се използването на знак и означение на земеделски продукт или храна с традиционно специфичен характер, както и на  наименованието на земеделски продукт или храна, които не са вписани в Европейския регистър на земеделските продукти и храни с традиционно специфичен характер.

Това предвиждат приетите на второ четене от парламента промени в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Забраната важи и когато вече вписани в регистъра  конкретни земеделски продукти не съответстват на вписаната спецификация или не са обект на контрол. При нарушаване на регламента от юридическо лице или едноличен търговец  се налага имуществена санкция  от 5000 до 10 000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение -   санкцията е от 10 000 до 20 000 лв.

Организациите на производителите трябва писмено да уведомяват Разплащателната агенция за всяка операция по изтегляне на пресни плодове и зеленчуци от пазара в тридневен срок преди нейното извършване. Уведомлението съдържа вида, количеството и класа на качество на изтегляните пресни плодове и зеленчуци, тяхното предназначение и мястото, на което се осъществява изтеглянето от пазара. 

Продуктите трябва да бъдат реализирани чрез безплатно разпределяне за благотворителни организации, училища, детски градини или лечебни заведения. Признатите организации на производители, които не са представили и не изпълняват операционна програма, са длъжни ежегодно да подават в Разплащателната агенция информация за стойността на търгуваната през годината продукция в срок до 31 март на следващата календарна година. Кравето мляко се изкупува от изкупвачи - физически или юридически лица, търговци по смисъла на Търговския закон, чиито обекти са регистрирани по реда Закона за храните и са одобрени от министъра на земеделието, приеха депутатите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.