1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Законът за горите налага строги ограничения за любителите на планинския велотуризъм

Законът за горите налага строги ограничения за любителите на планинския велотуризъм

За това алармира група от велоклубове в писмо до медиите

Новият закон за горите, който парламентът гласува в последните 2 седмици, налага твърде строги ограничения за любителите на планинския велотуризъм. За това алармира група от велоклубове в писмо до медиите. Колоездачите визират текст от законопроекта (чл. 149), който напълно забранява движението на пътни превозни средства по туристическите пътеки, освен в случаите, когато пътеката съвпада с горски път или мястото е специално обозначено за каране и езда. "Върхът на абсурда е, че член 149 от закона поставя велосипеда в една група с моторите и четириколесните моторни превозни средства. (...) Нашият практически опит, както и редица изследвания, които са правени в други държави, показват, че въздействието на планинското колоездене върху околната среда е минимално и напълно сравнимо с това от пешеходния туризъм, поради което двата вида придвижване следва да бъдат приравнени. Карането на планински велосипед в никакъв случай не вреди на природата по начина, по който това правят моторните превозни средства", заявиха oт клубовете.

Велосипедистите припомниха, че физическата активност допринася за добрия здравен статус на практикуващите този вид туризъм. Според тях законовата поправка ще има и негативен икономически ефект, отнемайки един от стимулите за производството на велосипеди в България - в последните години се утвърдиха няколко такива производители. По данни от пазара на велосипеди най-продавани от българските производители са именно планинските велосипеди", подчертаха недоволстващите.

"Не можем да не си зададем и въпроса дали пък с абсурдните ограничения, наложени на колоездачите, властимащите не се опитват да ги държат далеч от горите, за да не смущават с присъствието си бракониерите и дървената мафия. Говори се, че и двете групи имат стабилни позиции в управленските среди. Би било ужасно, ако е така...", добавиха велосипедистите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.