1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Бюрхан Абазов: Многослойното подпомагане ще е в основата на директните плащания

Зам.-министър Бюрхан Абазов: Многослойното подпомагане ще е в основата на директните плащания

Снимка:

Общо 15 млрд. лв. ще влязат в българското земеделие до 2020 г.

Обсъжда се вариант фермерите, които обработват до 500 декара земя, да получават по-високи евросубсидии за обработваема площ. Това съобщи вчера зам.-министърът на земеделието Явор Гечев на втората годишна среща на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). В този обхват биха попаднали всички, които отглеждат зеленчуци или овошки, посочи Гечев. Земеделският министър Димитър Греков пък обяви, че през новия програмен период 2014-2020 г. за плодове, зеленчуци, напояване и преработващи предприятия ще има целенасочено подпомагане.

"Многослойното подпомагане ще е в основата на директните плащания", посочи земеделският зам.-министър Бюрхан Абазов. Общо 15 млрд. лв. ще влязат в българското земеделие до 2020 г. 10.5 милиарда лева са за директни субсидии, а останалите - за проекти по Програмата за развитие на селските райони. "Досега дадено стопанство получаваше примерно едни 30 лв. на декар. В следващия период ще има основно плащане плюс надбавки, но при изпълнение на определени ангажименти", подчерта Абазов.

Най-важният ангажимент е "позеленяването", за което ще се отдели 30% от общото подпомагане. Ще има и субсидии, обвързани с производството. През 2014 г. тази подкрепа ще е 6.5% от общия бюджет, а от 2015 г. най-уязвимите сектори ще получат 13%. Досега имахме право да отделяме за такова подпомагане едва 3.5% от сумата, отделена за директни плащания. Абазов обясни още, че 2014 г. е преходна година, в която ще прилагаме нов бюджет със стари мерки, а новата схема ще се прилага от 2015 г.

Новост през следващия програмен период е и въвеждането на "таван" на преките плащания. Той ще е 150 000 евро. Субсидията, която надхвърля тавана, ще се намалява с 5%, които ще отиват за подпомагане на малки ферми. Все още няма прието определение за "малко стопанство", но вероятно за България границата ще бъде сложена на площ до 300 декара.

Друга новина от форума на АЗПБ е, че през новия програмен период ще заработи т.нар. солидарен фонд. От него земеделските производители ще получават помощ при бедствия. "Това не замества застраховането, а е помощ за производителя, за да може да остане в бранша", поясни Явор Гечев. По новата Програма за развитие на селските райони ще има има и мярка за инвестиции във физически активи, която ще обедини няколко досегашни мерки. По нея група от фермери ще могат да кандидатстват заедно за закупуване на техника.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.