1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Димитров: Над 5000 дребни преживни животни за разплод са изнесени към Турция

Зам.-министър Димитров: Над 5000 дребни преживни животни за разплод са изнесени към Турция

Откриха първото национално изложение за месодайни породи овце на „Сливен експо"

„Само няколко месеца след като бе отпушен износа за Турция, над 5000 овце и кози за разплод са изнесени за южната ни съседка.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при откриването на първото националното изложение за месодайни породи овце  на „Сливен експо“.

„Животните, които виждаме тук, от породите Ил дьо Франс и Мутон Шароле са гордост за българското животновъдство“, подчерта Димитров. „Животновъдите, които развъждат тези породи създават еталон и са гордост за България “, категоричен бе той.

От името на министър Румен Порожанов председателите на двете развъдни асоциации Пламен Николов и професор Димитър Димитров получиха почетни плакети.

Тази година се навършват 50 години от внасянето на първите животни от породата Ил дьо Франс в България и 15 години от внасянето на Мутон Шароле. В България има над 100 000  месодайни овце.

В рамките на събитието се проведе  демонстрация на ехографско изследване на животни  от френски водещ специалист в тази  област.  Сред чуждестранните гости на изложението е  Жан Пиер  Жослен, председател на  френската Национална  организация за селекция на месодайни породи  „Ил дьо франс“ и „Тексел“.

В рамките на изложението се проведе и научно-приложна конференция за развитието на месодайното овцевъдство в страната. Участие взеха научни работници от Селскостопанска академия от Тракийския университет, Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството,  експерти от Министерството на земеделието, храните и горите и представители на двете развъдни асоциации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.