1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Димитров се срещна с френски депутати

Зам.-министър Димитров се срещна с френски депутати

Франция, Германия и България имат еднакви виждания за бъдещия облик на ОСП

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с Жерминал Пейро, председател на групата за приятелство „България-Франция” от Националното събрание и Сената на Френската република и делегация от френски депутати. На срещата бяха обсъдени общите позиции на България и Франция по отношение на Общата селскостопанска политика като стана ясно, че двете страни имат много сходни позиции в тази насока. Зам.-министър Димитров подчерта основните моменти в позицията на България за бъдещето на ОСП, като: необходимостта от премахване на различията в нивата на директното подпомагане между държавите-членки, както и да отпадне историческия подход при определяне на подпомагането в земеделието. Според България Общата селскостопанска политика трябва да остане общностна такава, като идеи за ренационализизация на ОСП ще задълбочат диспропорциите в развитието на отделните държави членки.

Зам.-министър Димитров подчерта, че системата за единно плащане следва да бъде унифицирана и опростена, като се използват предимствата на Системата за единно плащане на стопанство (СЕП) и Системата за единно плащане на площ (СЕПП). Необходимо е да се разработи по-гъвкав инструментариум от пазарни мерки за управление на риска и противодействие на кризисни ситуации. Не на последно място беше поставен въпросът за необходимостта от по-нататъшно опростяване и облекчаване на законодателството и административните процедури. ОСП трябва да стане по-разбираема и по-достъпна за прилагане от всеки земеделски стопанин.

Зам.-министър Димитров коментира и наскоро подписаната Обща позиция на Франция и Германия за силна Обща селскостопанска политика на ЕС след 2013 г. Г-н Димитров заяви, че Франция, Германия и България имат еднакви виждания за предизвикателствата пред земеделието, които следва да определят бъдещия облик на ОСП. Европейското земеделие трябва да удовлетворява по-добре нуждите на гражданите на Общността, като обезпечава продоволствената сигурност, качеството и безопасността на храните, защита на околната следа и хуманното отношение към животните, стабилни селски райони, с добре развита инфраструктура и икономика; гарантиране на стабилни доходи на земеделските производители. В международен план европейското земеделие трябва да допринесе за: справяне с все по-голямото търсене на храна; нарастващата нестабилност на международните цени на земеделските продукти; противодействие на последиците от изменението на климата; запазване на биоразнообразието и ефективно управление на водите.

По време на срещата бе обсъдено подпомагането на тютюнопроизводството в Общността и в частност в България и Франция. Г-н Жерминал Пейро е и председател на Групата за изследвания на тютюните към Националната асамблея. Зам.-министър Димитров сподели, че в България този въпрос към момента е от изключително значение. Без подпомагане от страна на държавата тютюнопроизводителите се изправят в условията на свободния пазар и държавата трябва да подкрепи доходите на засегнатите тютюнопроизводители, като възможности в тази насока има не само пред отглеждането на тютюн. Засегнати са цели райони и ще работим в защита интересите на производителя с цел съхраняване на тези райони от обезлюдяване беше основната идея в изказването на г-н Димитров. За решаването на проблемите на българските тютюнопроизводители България получи и получава сериозна подкрепа от ЕК, подчерта още заместник министърът. В отговор на това г-н Пейро заяви, че Франция подготвя позиция до ЕК, в която се изразяват сериозни притеснения от драстичен срив в тютюнопроизводството на общностно ниво. Погрешно е да храним празни илюзии, че подобна тенденция ще доведе до спад в тютюнопушеното заяви г-н Пейро. Единственият видим ефект според него ще е по-скоро в стимулиране вноса на суровина от трети страни, от което никой в Европа няма интерес. Документът ще съдържа и предложения за финансовата подкрепа на този сегмент от земеделието след 2013 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.