1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Николова връчи награди в конкурса „Екообщина“

Зам.-министър Николова връчи награди в конкурса „Екообщина“

Снимка:

Тази година в инициативата участваха 32 общини

ам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова участва в награждаването на победителите в конкурса „Екообщина“, който се организира за трета поредна година от Посолството на Франция. Заедно с френския посланик Ерик Льобедел тя връчи наградите на общините Пловдив и Павликени в категория „Управление на отпадъците“ и на община Етрополе в категория „Управление на водите“.

„Подкрепата на изпълняваните от българските общини екологични политики и проекти за развитие на екологичната инфраструктура е водещ приоритет за МОСВ. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ е един от основните ни инструменти за изпълнение на националните политики за екологосъобразно и устойчиво управление на водите и отпадъците“, каза зам.-министър Николова. Тя припомни, че по време на председателството на Съвета на ЕС България е поставила акцент върху прехода към кръгова икономика за целия ЕС като е постигнат напредък по конкретни законодателни досиета, пряко свързани с устойчивото управление на водите и отпадъците.

Тази година в конкурса участваха 32 общини, а сред наградените са още общините Бургас, Добрич и Кнежа. „Целта е да покажем на нашите приятели в България ролята, която могат да имат общините. Защото ние си даваме сметка, че най-добрият начин да осигурим интелигентни градове и устойчиво развитие е именно да тръгнем от основата – от общините. По този начин ще допринесем за борбата с глобалното затопляне”, заяви посланик Ерик Льобедел. В категорията „Енергийна ефективност“ призове връчи зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

За поредна година МОСВ е партньор на инициативата. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“  ще подпомогне осъществяването на учебни посещения във Франция за представители на общините победители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.