1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Чамбов: Бъдещето на европейските гори трябва да бъде основен приоритет в дневния ред на Съюза

Заместник-министър Чамбов: Бъдещето на европейските гори трябва да бъде основен приоритет в дневния ред на Съюза

При вземането на решения за бъдещото развитие на европейските гори, гласовете на държавите членки следва да се чуват по-силно

Бъдещето на европейските гори трябва да бъде основен приоритет в дневния ред на Съюза. Това каза заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов по време на среща с държавния секретар на Министерството на климата и околната среда на Полша Едвард Сярка, която се проведе вчера.

Основна тема на разговора между двамата бе свързана с бъдещето на европейските гори и ролята на европейските институции за опазването и развитието им. Чамбов и Сярка се обединиха около мнението, че Европейският съюз трябва да приоритизира горския сектор освен като поглътител на парникови газове, но и като източник на редица суровини за промишленост. „Българската и полската позиции по редица ключови за горския сектор теми се припокриват. При вземането на решения за бъдещото развитие на европейските гори, гласовете на държавите членки следва да се чуват по-силно”, заяви инж. Валентин Чамбов.

Двамата оцениха положително стремежа на Европейския съюз да разпредели равномерно усилията за намаляване на въглеродните емисии във всички сфери на икономика на стария континент. Участниците в срещата изразиха очаквания да бъде отчетен и процесът на постепенно остаряване на горите в двете страни.

Друга обсъждана тема бе и Регламентът на ЕС за обезлесяването. Българският заместник-министър и държавният секретар на Полша изразиха опасания за отражението на документа върху бизнеса и сектора като цяло, като бе коментиран съществуващия риск от прекомерната административна тежест при въвеждането му в действие.

В хода на разговора бе дискутирана и важността на Постоянния комитет по горско стопанство към ЕК и неговата роля като фактор, който би трябвало да остане водещ при вземането на решения, засягащи горите на държавите членки на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.