1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Грудев: България ще работи заедно с Холандия за опростяването на Oбщата селскостопанска политика на ЕС

Заместник-министър Грудев: България ще работи заедно с Холандия за опростяването на Oбщата селскостопанска политика на ЕС

По време на срещата бяха коментирани и проблемите в млечния сектор

„България ще подпомогне усилията на Холандия за опростяване на прилагането на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за земеделските производители, което е основен приоритет и за нас“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на срещата си с министъра на земеделието на Кралство Нидерландия Шарон Дайксма. По време на разговорите бяха представени основните приоритети в сектор земеделие, по които  Холандия ще работи в рамките на председателството си  на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2016 година. Според заместник-министър Грудев опростяването на Общата селскостопанска политика е от особено значение за нейното прилагане, тъй като тя е предвидена за земеделците, а не за администрацията.

По време на Холандското председателство ще бъдат засегнати и темите за борбата с антимикробната резистентност, хуманното отношение към животните, както и борбата със загубите на храни и отпадъци от хранителни продукти.

Министър Шарон Дайксма заяви, че България може да разчита на експертната помощ на Холандия при подготовката за своето първо председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г.

По време на срещата бяха коментирани и проблемите в млечния сектор, където според заместник-министър Грудев предоставянето на финансов пакет за държавите членки е само краткосрочна мярка. „Трябва да се търсят и дългосрочни мерки, като например развиването на нови пазари за европейското мляко“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.