1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Грудев: ОСП трябва да продължи да бъде силна и адекватно финансирана

Заместник-министър Грудев: ОСП трябва да продължи да бъде силна и адекватно финансирана

В град Варшава министрите обсъдиха бъдещето на ОСП в контекста на междинния преглед на Многогодишната финансова рамка

Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да продължи да бъде силна и адекватно финансирана. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Румъния и Словения. В град Варшава министрите обсъдиха  бъдещето на ОСП в контекста на междинния преглед на Многогодишната финансова рамка. По време на срещата бяха дискутирани и предложенията за опростяване на политиката, включени в предложението „Омнибус”. Основният акцент бе върху това държавите членки да поемат 100% от финансовите последици от невъзстановяването на дългове по формата на неправомерни плащания. Министрите обсъдиха и предложението максимално допустимата финансова помощ за организации на производители, изпълняващи оперативни програми, да бъде 1% от стойността на търгуваната продукция, по които делегациите изразиха остра съпротива.

Дискутирани бяха също въпроси за търговията със селскостопански недвижими имоти, пазарните механизми в секторите на захарта и полските култури, както и регламентите от хигиенния пакет.

В края на срещата министрите подписаха обща декларация относно по-добро участие от страна на изследователския потенциал на страните от Централна и Източна Европа (ЕС-13) в процеса на прилагането на проекти в рамките на „Хоризонт 2020” в областта на земеделието, в това число и биоикономиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.